Chcete pomôcť svojim deťom?

Možno sa pýtate ako. A tu je moja odpoveď: začnite pomocou sebe samým. Zmeňte svoj život. Svoje obavy, svoje pochybnosti, svoje návyky, presvedčenia, zbavte sa napätia a stresu. Naše deti totiž najlepšie zrkadlia naše vlastné nedostatky.

Pokiaľ ste ako rodičia v napätí, deti to intenzívne vnímajú, „nakazia sa“ negatívnymi emóciami, na nevedomej úrovni prevezmú naše presvedčenia a vzorce a ochorejú, alebo nám to dávajú najavo iným spôsobom.

Problémy detí sú veľmi často prepojené s problémami rodičov. Vzájomná väzba je silná. Najmä väzba medzi matkou a dieťaťom.

Odstraňovanie psychických, emočných, zdravotných problémov, ako aj porúch správania detí, by malo vždy začať u rodičov. Preto je účinné pracovať najskôr na sebe samom ako na rodičovi. Niekedy už to stačí, aby sa problémy detí odstránili, alebo aspoň zmiernili. Následne sa môže pracovať aj na probléme, ktoré má dieťa a postupne ho spracovávať.

Ako teda na to?

Za seba určite odporúčam vyskúšať metódu EFT, ktorá dokáže efektívne spracovať všetky negatívne emócie a tým nás zbavuje napätia a stresu a následne aj problémov, ktoré nás trápia. Tu nájdete minipríručku EFT zdarma na stiahnutie.

Ak vás teda v súvislosti s vašimi deťmi niečo trápi (či už dieťa trpí nejakou chorobou, bolesťou, alebo sa prejavuje nejakým spôsobom, ktorý sa vám nepozdáva….), vypíšte si na papier všetko, čo s daným problémom a dieťaťom súvisí. Všetky Vaše obavy; najhoršie predstavy; ako sa cítite, keď má vaše dieťa daný problém; čo Vám ako rodičovi na tom probléme vadí; čo si myslíte, že na tom vadí Vášmu dieťaťu; čo si o probléme myslíte Vy/ čo Vaše dieťa; čo Vám o probléme povedali iní (rodičia, známi, lekári, odborníci);  aké sú Vaše presvedčenia v súvislosti s ním atď.

Buďte k sebe naozaj úprimní – robíte to nielen pre Vaše deti, ale aj pre seba. Nikto Vás za to, čo si napíšete, nebude odsudzovať.

Všetko, čo ste si napísali,  si následne s pomocou EFT spracujte tak, aby ste sa na stupnici od 0 do 10 ocitli ideálne na 0 a problém prestane byť pre vás problémom, prípadne objavíte také riešenie, ktoré ste doteraz nevideli.

EFT a  deti  

EFT je účinné aj u detí každého veku a určite by nebolo od veci, naučiť zábavnou formou ťukať aj malé deti, či vysvetliť ho vhodným spôsobom tínedžerom. Určite je vhodné rozlíšiť prístup podľa veku dieťaťa a nezabúdať na to, že to, čo je problémom pre nás, nemusí byť problémom pre deti. A platí to aj naopak.

Pri práci s malými deťmi môžeme použiť plyšáka (mal by mať hlavu a telo, na ktorom nájdeme aspoň približné akupresúrne body), na ktorého „ťukáme“ v prítomnosti dieťaťa.  Plyšák má problém (identický s problémom dieťaťa) a my ho spolu s dieťaťom „riešime (hovoríme o probléme, ako sa cíti, čo ho kde bolí, čo sa mu nepáči atď.)“. Je to taká hra, pri ktorej je aktívne podvedomie dieťaťa, a ktorá pôsobí terapeuticky. Dôležité – používajte vždy jazyk dieťaťa.

Plyšový macko s označenými približnými EFT akupresúrnymi bodmi

Niektoré deti akceptujú poklepávanie na akupresúrne body na svojom tele a dokonca sa im to páči, ale dieťa vždy musí súhlasiť. Výborné je, že metóda EFT nemusí byť vážna. Môžete si z ťukania spraviť hru, nazvať akupresúrne body čarovnými tlačidlami, na ktoré keď poťukáme, dieťatko sa môže cítiť lepšie. Môžete pri každom bode vydávať zábavné zvuky, alebo si pri ťukaní spievať vymyslenú pesničku „o probléme“. Čokoľvek vám napadne, čo by dieťa mohlo zaujať a zároveň sa cítilo v bezpečí.

Je jasné, že pri deťoch nebudeme dodržiavať presný postup EFT – a je to tak v poriadku. Možno preskočíte niektoré body, alebo vynecháte ťukanie na karate bod. Nezabúdajte – pre deti by to mala byť hra, ktorá je ale účinná.

Veľmi malé deti/miminká môžeme „liečiť“ prostredníctvom rodičov, najmä matky. Dieťa tvorí s matkou jeden energetický systém, preto keď ťuká maminka na seba v súvislosti s problémom dieťaťa, pôsobí to na dieťa  a zároveň sa ukľudní aj maminka, ktorá môže pri tom dieťa držať v náručí.

A posledná rada na záver

  • Začnite vždy od seba. Riešte to, čo pre vás predstavuje v súvislosti s dieťaťom problém.
  • Pri ťukaní s deťmi, nechajte deti vyjadriť pocity po svojom, svojim jazykom a vy ich pri tomto procese len sprevádzajte. Vytvorte im bezpečné prostredie a nevnucujte im svoje scenáre a pocity.

Verím, že objavením čarovného sveta EFT zlepšíte kvalitu nielen svojho života, ale aj života Vašich detí. 🙂

V prípade, ak zistíte, že nejaký váš problém je pre vás ťažko riešiteľný a nedokážete ním sami s pomocou EFT pohnúť, napíšte mi, prípadne si  dohodnite konzultáciu.

Budem rada, ak mi v komentároch pod článkom napíšete, ako vám práca s EFT ide a čo sa vám už podarilo.

»» Zdieľajte tento článok aj pre vašich priateľov a známych, ktorých by mohol zaujať. ««

Pripravila som pre vás sériu 4 kvantových večerov, ktoré verím, že by vás mohli zaujímať. Nakuknite. 😉

Pin It on Pinterest