Každý z nás má nejaké ciele či sny. A tieto sny sa nám často zdajú nedosiahnuteľné a veľmi vzdialené. A je to predovšetkým preto, že na to, aby sme ich dosiahli, je potrebné urobiť niečo inak, ako sme robili doteraz. Niečo nové, neznáme, jednoducho niečo ZMENIŤ. A zmena je čosi, čoho sa bojíme, čo nám nerobí dobre a v čom sa cítime nepríjemne. Prečo? Pretože sme zvyknutí na to naše pohodlíčko, “klídek”, na to, čo nám je dobre známe a vieme v tom chodiť.

Strašiak menom ZMENA

Virginia Satir, úspešná rodinná terapeutka, hovorí, že strach zo zmien je niekedy silnejší ako pud sebazáchovy. Čo v našej reči znamená, že radšej budeme žiť v podmienkach, ktoré nám nevyhovujú a nie sú nám príjemné, ale dobre ich poznáme, akoby sme keby sme mali spraviť nejakú, hoci aj malú zmenu. Radšej budeme aj trpieť, len aby sme nemuseli vykročiť z našej komfortnej zóny.

Ak robíme stále dokola rovnaké veci a nie sme ochotní vyjsť zo svojej komfortnej zóny a prekročiť tú pomyselnú čiaru, budeme žiť stále ten istý život. Aby sme zažili niečo, čo sme predtým nezažili, ak sa snažíme o nejakú zmenu, musíme urobiť niečo, čo sme ešte nikdy neurobili. Také je to jednoduché.

Komfortnú zónu nesmieme chápať ako niečo zlé. Práve naopak. Každý z nás potrebuje priestor, v ktorom môže oddychovať, relaxovať, cítiť sa dobre a pohodlne. A presne ten nám ponúka naša komfortná zóna. Ale pokiaľ máme strach ju opustiť, prípadne rozšíriť, budeme žiť stále rovnaký život a budú sa nám stále dokola opakovať rovnaké alebo podobné situácie.

Ako si postupne rozširovať zónu komfortu

To, že rozšírime našu komfortnú zónu, nám môže pomôcť lepšie zvládať zmeny, ktoré na nás čakajú. Čím viac budeme robiť veci iným spôsobom ako doteraz, tým viac budeme pripravení, riešiť nečakanú situáciu, ktorú by sme normálne neriešili. Ak opustíme svoju komfortnú zónu, budeme môcť žiť viac naplnený, radostnejší a kreatívnejší život, pretože budeme aktívnejší a oveľa produktívnejší. Otvoríme sa viac našim vnútorným zdrojom a umožníme sami sebe používať ich.

Strašiak menom ZMENA

Aby sme mohli zónu komfortu rozšíriť, je potrebné ju pravidelne opúšťať. Ako by sme to mohli urobiť tak, aby tie zmeny neboli príliš veľké a rýchle? Stačia malé kroky, ale treba ich robiť pravidelne. Zmeňme svoju dennú rutinu, náš zabehaný spôsob života. Pretože ak v ňom dokážeme spraviť nejaké zmeny, bude pre nás omnoho jednoduchšie rozšíriť svoju komfortnú zónu. Nemusí ísť vôbec o nič veľké, stačia aj drobnosti. Ak si napríklad zuby umývame pravou rukou, skúsme pár dní držať kefku v ľavej. Ak chodíme domov výťahom, skúsme vybehnúť (alebo len pomaličky vyjsť) po schodoch. Vymeňme si s partnerom stranu postele. Choďme do práce inou cestou ako zvyčajne. Dajme si rannú kávu z inej šálky ako zvyčajne. A robme tieto drobné zmeny pravidelne každý deň.

Len pokiaľ nájdeme odvahu robiť nové veci, budeme zažívať to, po čom túžime.

Čím viac takýchto „maličkostí“ zaradíme do nášho každodenného života, o to viac si svoju zónu komfortu rozšírime. A čím väčšia bude, o to viac budú pre nás akékoľvek zmeny prijateľnejšie.

Budem rada, ak mi v komentároch pod článkom ↓↓↓ napíšete ✍, čo ste zmenili a začali robiť inak. Možno tým inšpirujete aj nás ostatných.

»» Zdieľajte tento článok aj pre vašich priateľov a známych, ktorých by mohol zaujať. ««

V predvianočnom období mesiac august som pre vás pripravila sériu 4 kvantových večerov, ktoré verím, že by vás mohli zaujímať. Nakuknite. 😉

Pin It on Pinterest