Naša myseľ je naozaj mocná. A aj keď si to v situáciách, keď nás prepadne úzkosť alebo stres nemyslíme, je to tak. Keď sa cítime úzkostne, máme často pocit, ako by sa nám myseľ vymkla spod kontroly.

Záchvaty úzkosti, či paniky nás oslabujú. Trasieme sa, potíme sa, nemôžeme sa poriadne nadýchnuť, keď čelíme všetkým tým (väčšinou nereálnym) obavám – o financie, vzťahy, prácu, budúcnosť, životné prostredie…

Je možné, že úzkosť bude už stále súčasťou vášho života, ale nemusí vás ovládať a vy sa môžete naučiť, ako s ňou pracovať a povedať jej DOSŤ.

ako na úzkosť a stres

13+1 tip ako na úzkosť a stres

Pokiaľ trpíte pocitmi úzkosti alebo stresu, vyskúšajte tieto tipy:

1. Spravte si čas len pre seba. Cvičte jogu, počúvajte hudbu, meditujte, choďte na masáž alebo sa naučte nejaké relaxačné techniky. Odstup od problému pomáha vyčistiť hlavu.

2. Jedzte dobre vyvážené jedlá. Nevynechávajte žiadne jedlo. Majte po ruke zdravé a rýchle občerstvenie. To, čo zjeme, môže naozaj zmierniť stres a napätie.

3. Obmedzte alkohol a kofeín, ktoré môžu zhoršovať váš pocit úzkosti a vyvolávať záchvaty paniky.

4. Doprajte si dostatok spánku. Pri strese potrebuje vaše telo viac spánku a odpočinku, aby sa poriadne zregenerovalo.

5. Hýbte sa každý deň, aby ste sa cítili dobre a udržiavali si zdravie. Pri pohybe (a môžete si vybrať naozaj akýkoľvek – prechádzky, plávanie, bicykel, beh, fitness…) rozprúdime nielen energiu v našom tele, ale postupne aj v našom živote.

6. Dýchajte zhlboka. Niekoľkokrát sa pomaly nadýchnite a pomaly vydýchnite. Pri strese a úzkosti dýchame plytko, naše vnútorné orgány sa poriadne nedokrvujú a tým sa dostávame do ešte väčšieho stresu.

7. Počítajte pomaly do 10. Ak je to potrebné, zopakujte postup viackrát alebo počítajte do 20. Tým, že sústredíte svoju pozornosť na počítanie, sa váš nervový systém upokojí.

8. Robte všetko najlepšie ako viete. Miesto snahy o dosiahnutie dokonalosti, ktorá neexistuje, buďte na seba hrdí za to, ako ďaleko ste sa už dostali.

9. Prijmite, že nemôžete mať nad všetkým kontrolu. Pozrite sa na stres z inej perspektívy a spýtajte sa sami seba – je to vážne také zlé, ako si myslím?

10. Berte veci a situácie s humoromSo smiechom ide všetko ľahšie.

11. Udržujte si pozitívne naladenie. Usilujte sa nahradiť negatívne myšlienky pozitívnymi. A hlavne, nemajte pocit zlyhania a nebuďte na seba prísni, keď sa tie negatívne budú opakovane vracať. Je to normálne a prirodzené, pretože sme sa to tak naučili. Postupnou prácou na sebe bude tých pozitívnych čoraz viac a viac.

12. Zistite, čo spúšťa vašu úzkosť, čo vás stresuje. Je to práca, rodina, peniaze, škola alebo niečo iné, čo viete pomenovať? Poznačte si do denníka, kedykoľvek sa budete cítiť v strese alebo znepokojení a nájdite vzorec, ktorý vo vás spúšťa tieto pocity. Následne s nimi môžete pracovať a môžete na to použiť rôzne techniky a metódy. Za mňa odporúčam naozaj skvelú a pomerne rýchlu techniku EFT (techniky emočnej slobody).

13.Porozprávajte sa s niekým. Povedzte svojim priateľom a rodine, že sa cítite zahltení, že je toho na vás veľa, a dajte im vedieť, či a ako vám môžu pomôcť. Ak je toho naozaj veľa, požiadajte o odbornú pomoc lekára alebo terapeuta. Zapamätajte si: nie je hanba požiadať o pomoc. Robíte to pre seba.

Bonusový tip/návod:

14. Vystúpte z vašej hlavy do vášho tela. Možno sa to zdá zložité, ale nemusí to také byť. Kedykoľvek pocítite, že sa blíži panika, úzkosť alebo cítite obavy, zastavte myšlienky a sústreďte svoju pozornosť na svoje telo a to, čo sa v ňom deje. Ale pozor, nenechajte sa  strhnúť vírom myšlienok, ktoré budú neustále dobiedzať. Sledujte, ako sa cíti vaše telo a len ho pozorujte. Neanalyzujte to, nepremýšľajte nad tým, len pozorujte. Akoby ste sa z brehu dívali na prúdiacu rieku. Samozrejme, že myšlienky sa budú vracať, je to normálne. Vždy keď si to uvedomíte, zamerajte svoju pozornosť opäť na svoje telo a to, čo v ňom vnímate. Len to pozorujte a nechajte prebehnúť. Vaše fyzické vnemy sa postupne začnú meniť, možno presúvať v tele a slabnúť.

Tým, že venujeme pozornosť tomu, čo sa v našom tele deje, svojim spôsobom prijímame to, čo cítime. Prestávame proti tomu bojovať. Neutekáme od toho, nepopierame to. Dovolíme si tak všetko precítiť, necháme to prebehnúť a tým pádom daná emócia a jej fyzický prejav stráca na sile a postupne odznieva. 

A to je všetko. Stačí tieto tipy zaradiť do každodenného života a verím, že ich používaním a aplikovaním  budete zažívať tej úzkosti a stresu čoraz menej.

Lenka

Ďakujem za každé zdieľanie článku. Nikdy neviete, komu pomôžete. 😉

Teším sa na vás počas série 4 kvantových večerov, ktoré verím, že by vás mohli zaujímať. Nakuknite😉

Pin It on Pinterest